Kort pedagogisk lektion om singelklinga

image

Jag fick lite frågor om det här med singelklinga när jag var ute med lugna gruppen så jag tänkte skriva någon rad om det hela. De flesta vet kanske hur det här funkar men eftersom ni ändå läser det här på en kaffepaus på jobbet så kan ni fortsätta läsa.

Vad behövs? Tja, du måste ta bort de ”vanliga dreven”. Det kan vara två eller tre men bort ska de. Ty du behöver en så kallad narrow/wide-klinga. Vanliga märken är Hope, Absolute Black, Wolf Tooth Components med flera. De kostar cirka 40 euro. Om du har en 29a och har en 11-36 kassett och kör på hyfsat platta stigar så räcker en 34 ganska bra, eller 32 om du kan tänka dig att ge bort lite topphastighet. Har du mindre hjul kan du gå upp lite i storlek. Sen finns det förstås lösningar som gör att man kan göra om 11-36 kassetter till 11-40/42 men de lösningarna lär nog tappa helt i popularitet när Shimano nu släppt elvadelade 11-40 och 11-42 kassetter till rimligt pris.

Vad behövs mer? Klingbultar. Du kan spara pengar och återanvända de du har på din cykel. Det funkar bra men som ni ser på ovanstående bild ser det lite fult ut med bultar från ett trippelvevparti eftersom de bultarna är lite längre.

image

Sen måste du också ha en bakväxel av typen Shadow Plus (Shimano) eller Type 2 (Sram) för annars hålls inte kedjan tillräckligt bra på plats. Sen är det klart! Du har sparat 200-350 gram för en kostnad av 40 euro och fått en mycket snyggare drivlina på köpet. Observera dock att 34×11-36 har sina begränsningar och räcker kanske inte till på alla banor i all sorts terräng.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: