Ny skidutrustning – någon skillnad?

I går fick jag tillfälle att testa min nya skidutrustning. Jag har ju haft ett synnerligt bedrövligt skidpaket som kostade cirka 130 euro för 16 år sedan. Jag har aldrig riktigt gillat skidåkning, men inte heller kanske hatat det fullt ut (ok, ibland i stunder har det hatats men i princip har jag förhållit mig ganska neutral). Jag har ibland kunnat ana att det kan vara roligt, men aldrig egentligen upplevt det. Delvis har det berott på att jag är usel skidåkare, men delvis kan det kanske skyllas på min undermåliga utrustning.

Skidpaketet jag köpte var kanske inget som man skrämmer Cologna med, men med jag köpte i alla fall grejer som jag anser vara på typ Deore-nivå. Skorna är sådana där Salomon med en 8 i modellnamnet och stavarna var av märket Start (tror jag?) med 70 procent kolfiber i (resten bly?). Skidorna blev ett par Atomic Team Classic 3000. Jag tyckte de var fina, men efter att ha googlat lite på skidmodellen så har jag lärt mig att de är synnerligen mediokra (dvs anpassade för en ointresserad motionär). För detta betalade jag 350 euro vilket är väl vad en tävlingsskida kostar på rea… För många ett uselt paket, för mig mer än nog.

Första provturen blev det i alla fall i går kväll. Det var lite för kallt för mig, men jag var lite sugen på att testa så jag for i alla fall.

Vad tyckte jag då?

Min spontana upplevelse var att det var en helt ny sport jag sysslade med. Även om jag kunde ana att jag inte hade perfekt preparerade skidor så var det totalt sett en sådan enorm skillnad mot min tidigare utrustning att det var nästan löjligt. Är det så här lätt som det brukar gå för dem som har bra utrustning? Hur får ni ens någon träningseffekt?

Stavarna var sanslöst styva jämfört med de jag tidigare haft. Det for faktiskt framåt när jag parstakade! Skorna är inga värstingskor, men mycket bekvämare och smidigare än de jag tidigare haft. Skidorna kräver kanske lite ytterligare behandling före man får fram det perfekt glidet, men redan nu var jag imponerad. Enda smolket i bägaren är att jag knappast kommer att få uppleva den här totala förändringen en gång till i mitt skidliv. Det är lite svårt att förklara den största skillnaden, men jag upplevde att skidorna for dit jag vill för första gången i mitt liv. De där plastbitarna jag tidigare åkt på känns i jämförelse som att man har två pulkor under fötterna.

En del av er som läser detta vill kanske ha siffror och sådana är förstås svåra att ge på grund av olika förhållanden. Dessutom tog jag i lite mer i går för att det kändes lite roligt. Men tendensen var tydlig när jag såg på varvtiderna: redan halvbilliga motionärsskidor är snabbare än billiga plastskidor (som ser ut som nedan).

Eftersom jag nu lagt pengar på detta så är mitt mål att skida minst 10 pass med dem ännu i vinter. Det är ju väldigt lite men skulle göra att jag får ihop till 15 pass på skidorna den här vintern vilket är mer än jag totalt sett skidat de tio senaste åren…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: